Ontdek de Vélodrôme: een route die toegang geeft tot de Drômevallei, vanaf de oevers van de Rhône en de groene weg ViaRhôna, tot aan dorpjes op heuveltoppen.

Vélodrôme

Twee personen in de lavendelvelden van de Drôme ©Paul Villecourt / outdoor-reporter.com

FIETSEN LANGS DE DRÔME VALLEI.

Een gloednieuwe fietsroute van 40 km tussen de Alpen en de Provence, als verlengstuk van de ViaRhona, die begint bij de fietsers- en voetgangersbrug over de rivier de Drôme. Deze Véloroute maakt gebruik van kleine paadjes en gemeentelijke wegen van de Drôme. De route, die zo dicht mogelijk bij de rivier blijft, is een aanvullende route op de VTT26, maar is meer gericht op gezinnen.

Wat is een fietsroute?

Een fietsroute is een ononderbroken route over middellange of lange afstand, geschikt om te fietsen. Het is een mengeling van wegen die worden gedeeld met gemotoriseerde voertuigen en speciale fietspaden, ook wel bekend als groene wegen.

Fietsen in de lavendelvelden van de Drôme-vallei©Paul Villecourt / Outdoor Reporter

Van etappe naar etappe

1- ViaRhôna voetgangersbrug ==> Livron (7 km)

Vanaf de voetgangersbrug (fietsers toegestaan) volgt de Vélodrôme de verstevigde dijk van de Drôme. Op de voetgangersbrug boven de rivier zijn borden aangebracht om de diverse vogels te herkennen. U bent hier in het natuurreservaat Printegarde, een rustgebied voor trekvogels. Het is aan te bevelen een omweg te maken naar de vissluis van de Drôme, een origineel en spectaculair bouwwerk dat met name is gebouwd om een kleine inheemse vis, ‘apron du Rhône’, te redden.

2- Livron-sur-Drôme ==> Allex (8 km)

Het pad gaat verder naar Livron, en stijgt naar het oude dorp, Haut-Livron. Het is erg steil, maar kort (precies 330 m). Op de top, kun je naar de belvedère. Het is een van de mooiste uitzichtpunten van de Rhône-vallei. Nadat u het hooggelegen dorp Livron bent gepasseerd, bereikt u Allex via kleine landweggetjes die langs fruitboomgaarden en de wijngaarden van Brézème lopen De brézème is een AOC Côte du Rhône-appellation.

3- Van Allex naar Crest (10km)

In Allex buigt u af naar Grâne om weer dichter bij de rivier te komen en richting het natuurreservaat ‘Les Ramières’ en het ‘Gare des Ramières’ (bezoekerscentrum van het gelijknamige natuurreservaat).  De route gaat verder naar Crest, langs het hooggelegen dorp Eurre en u komt in de buurt van het uitgezette beverpad. De bever is het emblematische dier van deze rivier en de ‘Ecosite du Val de Drôme’, een centrum met kunstambachtslieden dat bezocht kan worden. Vervolgens komt u in Crest, een oude middeleeuwse stad. Bovenop de imposante toren (52 m hoog) heeft u een prachtig uitzicht op de vallei, de syncline van het bos van Saoû en de bergen van de vooralpen.

4- Van Crest naar Saillans (15km)

Als u verder rijdt naar Aouste sur Sye, getuigen imposante gebouwen (molens, zijdefabrieken en spinnerijen…) van een arbeidsintensief verleden. Langs de hele rivier maakten deze kleine mechanische industrieën gebruik van de drijvende kracht van het water van de Drôme. Van Aouste-Sur-Sye naar Saillans loopt de route vlak langs de wijngaarden en de eerste wijnkelders van de AOC Clairette de Die, een fruitige en mousserende wijn. In de zomer prikkelen de lavendelvelden en andere aromatische planten al onze zintuigen. We zijn hier in de Biovallée®. Mooie zwemplekjes beloven bovendien een verfrissende stop.

BROCHURE VAN DE VÉLODRÔME

Bereikbaarheid: Mogelijk met de trein tot de SNCF-stations Livron of Loriol. Vanuit het zuiden kunt u de Viarhona volgen tot La Voulte, en dan de voetgangersbrug over de Drôme nemen.

Fietsverhuur: lijst verkrijgbaar bij de VVV-kantoren.

Wegen: onverhard maar aangepast voor fietsers, asfalt.

Openbare weg: meer dan 90%. Deze landelijke paden zijn toegankelijk voor voertuigen van omwonenden.

Kano/Trein variant: Fiets / retour per Kano: U vertrekt vanuit Saillans voor uw kano-afdaling. Tijdens de afdaling worden uw fiets en eventuele bagage naar uw aankomstpunt vervoerd (Tja, een doos Clairettewijn is tenslotte een beetje moeilijk te vervoeren in een kano…) 14 km kanoën. Fiets / retour Trein : 3 stations in de buurt van de vélodrôme : livron, crest, saillans.

Meer informatie