Onze pareltjes Fietsroute Vélodrôme

De route van Vélo-drôme loopt vanaf de oevers van de Rhône en de groene route van de ViaRhôna door de vallei van de Drôme langs de tegen de heuvels gelegen dorpjes.

Vanaf de monding van de Drôme in de Rhône bevind je je in een beschermd natuurpark; la Réserve Naturelle de Printegarde, een rustgebied voor trekvogels. Borden die op de brug zijn geplaatst geven informatie over de verschillende vogels in dit gebied.

Fietsroute Vélodrome

Op weg naar de tegen de heuvels gelegen pittoreske dorpjes

De route begint in Livron, een oud stadje met de wijk Haut Livron, één van de tegen de heuvel aangelegen dorpjes langs de vallei. De route vervolgt over kleine landweggetjes langs wijnvelden en fruitbomen naar Allex. Je komt langs de wijndomeinen van de Brézème, een AOC Côte du Rhône-wijn.

Vanaf Allex gaan we naar Grâne en komen weer dichter bij de rivier en langs het beschermde natuurgebied Réserve naturelle des Ramières du Val de Drôme en La Gare des Ramières. Dit oude stationshuis is een bezoekerscentrum en geeft op ludieke en interactieve wijze uitleg over het natuurgebied en de rivier de Drôme. Het bijzondere van de rivier is dat die één van de laatste ongerepte rivieren van Europa is.

Brochure van de Vélodrome Portes de la Vallée

De weg vervolgend richting Crest kom je langs het dorpje Eurre en vlak bij het uitgezette bever pad.De bever is een veel gezien dier langs de rivier. Ook kom je langs de Ecosite du Val de Drôme waar je een dorpje met ambachtsmannen en kunstenaars kunt bezoeken. In Crest aangekomen, een middeleeuws stadje, kun je de toren beklimmen en het mooie uitzicht bewonderen richting het bos van Saoû, over de vallei en over de bergen van de voor-alpen.

Fietsroute vélodrome

De weg vervolgend naar Aouste-sur-Sye kom je langs imposante oude gebouwen. De molens, een papierfabriek, steenbakkerijen en zijdefabrieken duiden op een arbeidzaam verleden. Je vind ze langs de rivier omdat ze het water van de rivier de Drôme gebruikten voor de aandrijving.

Van Aouste-sur-Sye naar Saillans loopt de route langs wijnvelden en wijndomeinen van de AOC Clairette de Die, een fruitige en mousserende wijn. In de zomer ruik je de heerlijke geuren van de lavendelvelden en andere aromatische planten. Je bent hier namelijk in de Biovallée®. Er zijn heerlijke zwemplekjes langs het water voor een verfrissende stop….