De vallei van de Drôme ligt op de kruising van het mediterraanklimaat en het bergklimaat en beschikt over een enorme botanische rijkdom. Je treft hier aan de ene kant typische bergbegroeiing  zoals de jeneverbes, de arnica of de grove den en aan de andere kant typische mediterrane planten zoals de lavendel, tijm en strobloem.

Het landschap van de Drôme wordt gekleurd door de lavendel en deze verspreidt een heerlijke geur. Hier sta je echt al met één been in de Provence.
De traditie rond deze aromatische plant bestaat al meerdan honderd jaar.  Door de kennis en kunde van de mens en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek heeft het kweken van de lavendel een flinke ontwikkeling doorgemaakt.

Wist je dat er meerdere variëteiten lavendel bestaan? Lavandin, lavande aspic, echte lavendel…

Hoe herken je de verschillende soorten lavendel?

Aspic (Lavandula latifolia): De grote bladeren en lange bloemstelen met meerdere aartjes onderscheiden de Aspic van fijne lavendel.

Echte lavendel (Lavandula angustifolia): De echte lavendel onderscheidt zich door zijn kleinere bosjes en de bloemsteel. Deze geeft de meest subtiele etherische olie en is daardoor zeer in trek bij parfumeurs en laboratoria. Zijn bloei: tussen half juli en half augustus.

Lavandin: Is het resultaat van de bestuiving van echte lavendel en aspic. Deze hybride heeft de vorm van een zeer ontwikkelde boeketvormige bol. De bloei: tussen half juni en half juli.

Bloeiperiode per gebied

De bloei van de lavendel en lavandin begint half juni rond Crest en duurt, met name voor hoger gelegen gebieden zoals het bos van Saoû, tot begin augustus,.

Vraagt u zich af waar de lavendelvelden te vinden zijn in de Vallei van de Drôme ?

Neem dan contact op met het Office de tourisme

Lavendel en welzijn

Naast zijn vele geneeskundige eigenschappen wordt lavendel veel gebruikt voor het welzijn. Zo vind je lavendel in zakjes onder de kussens om de slaap te bevorderen en in kledingkasten om insecten af te schrikken. Ook wordt het verwerkt tot etherische olie ter verzachting van wondjes en voor verschillende soorten verzorgingsproducten. Voor menig amateur van geneeskundige planten heeft lavendel een speciaal plekje in het hart en het medicijnkastje.

©Ariel Yannay-Shani

© Ariel Yannay-Shani

Lavandel in Saoû