Onze pareltjes Mirmande, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk

Mirmande is uitgeroepen tot één van de ‘Plus Beaux Villages de France’.
Mirmande, is het pareltje van de vallei van de Drôme. Het is heerlijk slenteren door de vele pittoreske middeleeuwse straatjes.

Mirmande ©Lionel Pascale

De geschiedenis van het dorp gaat ver terug. De familie Les Adhémar de Monteil bouwde in de 12eeeuw het eerste gedeelte van het dorpje en het ontwikkelde langzaam maar zeker. De zijde-industrie “la sériciculture” komt op en deze activiteit was zeer belangrijk voor de economie van het dorp. Toen deze ophield te bestaan, raakte Mirmande in verval.

Gelukkig werd André Lhote, een bekende kubistische schilder, verliefd op het dorp en richtte er een kunstacademie op die in de zomer open was. Hierdoor kwam Mirmande weer tot leven en werd het een levendige plek voor het creëren van moderne kunst. Hij zette zich ook in voor het behoud van het dorp, evenals een andere bekende persoonlijkheid Haroun Tazieff. Deze internationaal bekende vulkanoloog was burgemeester van Mirmande.

Veel van de authentieke stenen huizen zijn vandaag de dag ateliers van kunstenaars en ambachtsmannen die met plezier hun werken en talenten laten zien.

Vergeet niet om de kerk Sainte Foy te bezoeken die als ‘kers op de taart’ boven het dorp uit torent. Een pareltje dat zijn deuren opent van april tot september en waar exposities te zien zijn.

De boeren in Mirmande heten je van harte welkom om het heerlijke zongerijpte fruit te komen proeven. Voor groot en klein is het smullen van de kersen, abrikozen, nectarines, mirabellen en kiwi‘s !

Mirmande blijft geschiedenis schrijven… 20 jaar nadat het is uitgeroepen tot Plus Beaux Villages de France, is het dorp nu bekend door twee andere gebeurtenissen:

  • De deelname aan de televisie uitzending Village Préféré des Français (het favoriete dorp van de Fransen)
  • De opnames van de film l’Incroyable Histoire du Facteur Cheval!

Vergeet vooral niet dit bijzondere dorp rijk aan charme en duizenden details te bezoeken….. en ook de andere bijzondere dorpjes in de vallei van de Drôme.