De Clairette de Die is gerijpt door de zon van de Vallée de la Drôme, op in Frankrijk zeer gerenommeerde hellingen. Het is een mousserende zoete en fruitige wijn.

De legende zegt dat de ‘Voconces’, een keltisch volk, 2000 jaar geleden twee vaten wijn in het koude water van de rivier hadden achtergelaten. Ze lagen daar een hele winter. Toen in het voorjaar de voorraad ontdekt werd, bleek dat het een zoete mousserende wijn was geworden die we nu kennen onder de naam Clairette de Die.

De techniek om de wijn te maken heet « Méthode Dioise ancestrale » en bestaat uit twee druivensoorten: De witte Clairettedruif en een muskaatdruif. Tijdens de oogst worden de druiven geperst en vervolgens het sap gefilterd. Daarna wordt het in vaten gekoeld en komt het gistingsproces op gang. Na twee maanden wordt de half gegiste wijn in flessen gedaan en het gistingsproces vervolgt langzaam met alleen het suiker van de druif. Zo ontstaat er op natuurlijke wijze een mousserende wijn.

Clairette de Die

Proeverij Clairette de Die

De goede klimatologische omstandigheden en de gebruikte druivensoorten gecombineerd met de kennis en kunde van de wijnboeren, resulteren in verrassende wijnen. Ze verdienen het dan ook om bekend en geroemd te worden.

Bezoek een wijnboer, maak een wandelingetje door de wijngaard of rij er doorheen op de fiets of met de auto. De uitgezette route ‘Sur la route de la Clairette de Die’ leid je door alle velden van deze AOP (landelijk label ter bescherming van de wijnsoort).

Je vind de wijngaarden door de hele vallei. Soms zijn ze duidelijk te zien en soms liggen ze verstopt en zijn ze alleen te vinden als je langs de zonnige hellingen omhoog klimt.

De wijngaarden vaak met een ‘cabanon’, klein schuurtje, integreren mooi in het landschap van de Vallée de la Drôme.

Kom en ontdek onze wijngaarden en wijnkelders.