Onze pareltjes Hooggelegen dorpjes

Mirabel et Blacons ©Yves Bertrand

De ‘villages perchés’ zijn dorpjes gelegen tegen de flanken van de bergen en heuvels van de vallei van de Drôme.

Soms zie je de dorpjes al van ver en soms ontdek je ze ineens als je een bocht om komt. Ze zijn ontstaan in de middeleeuwen. Forten en kastelen waren hoog gelegen voor de veiligheid. De huizen werden vervolgens aan de voet gebouwd. Je ontdekt ze al slenterend door de kleine straatjes en langs oude fonteinen…

Op elke uur van de dag, van de vroege ochtend tot de ondergaande zon ontwaar je in het licht het reliëf en de vormen van de oude stenen.

Ontdek tijdens je bezoek de kunstenaars. Voor ieders voorkeur is er iets moois; keramiek, sieraden, schilderijen, beelden, moderne kunst, hout, kleden, hoeden, goud en mozaïek.

Mis de dorpjes niet want je vindt ze vast allemaal prachtig: Grâne met zijn imposante klokkentoren of Autichamp met zijn hooggelegen tuinen, Poët Célard met zijn imposante kasteel of Soyans met zijn ruïnes en tot slot Saillans met zijn verfrissende fonteinen.

Neem de tijd om te slenteren en te verdwalen in het labyrint van kleine middeleeuwse straatjes en dorpjes die je zullen raken door hun geschiedenis en hun onbetwiste charme.

Kijk goed rond, observeer en zie hier en daar een datum, een uitgehouwen latei, een deurklopper, een deur. Deze vele details maken onze hooggelegen dorpjes zo bijzonder.

Maak gebruik van de vele uitegezette rondwandelingen om meer te weten te komen over de geschiedenis die deze oude stenen ons kunnen vertellen. Zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van het pottenbakken in Cliousclat, de geschiedenis van Haut-Livron, Suze en van Montoison…..