Bij het dorpje Saoû ligt één van de mooiste bossen van de Drôme. Op kalkrotsen groeit een prachtig woud van maar liefst 2 500 hectare met een uitzonderlijke biodiversiteit. Echt een juweeltje van de natuur. Via het pad ‘le chemin des crêtes’ stijg je naar het hoogste punt (1 589 m) met de bekende drie toppen van de Trois Becs: Rochecourbe, de Signal en de Veyou.

Het bos van Saoû is vermaard om de mooiste hooggelegen ‘syncline’ (komvorm) van Europa. Dit trekt veel geologen, geografen en andere specialisten naar dit gebied.

De geschiedenis van het bos van Saoû is nauw verbonden met die van de inwoners uit de omgeving. Het is verschillende keren van eigenaar veranderd. De bekendste onder hen is Maurice Burrus een rijke industrieel uit de Elzas die het bos begin van de vorige eeuw aankoopt om er zijn jachtterrein van te maken. Hij plant er van 1924 tot de tweede wereldoorlog allerlei soorten bomen afkomstig vanuit de hele wereld. Hij richt het ook zodanig in, dat het een fijne omgeving wordt voor groen toerisme zoals wandelen etc. Hij legt een toeristische rondwandeling aan en bouwt een auberge,‘Auberge des Dauphins’, die al snel een gewilde plek wordt om heerlijk uit eten te gaan en feesten te organiseren.

De auberge is gebouwd van gewapend beton en geïnspireerd op het Petit Trianon van Versailles.

Het staat midden in het bos van Saoû, tussen grote bomen en aan een uitgestrekt grasveld. Het is vandaag de dag één van de belangrijkste trekpleisters van de Vallée de la Drôme. Omdat het gebouw momenteel wordt opgeknapt kan je het niet bezoeken. Naar verwachting wordt het gerenoveerde gebouw weer opengesteld voor publiek ergens tussen de herfst van 2020 en het voorjaar van 2021.

auberge des dauphins

Auberge des Dauphins

Het departement de Drôme is sinds 2003 eigenaar van het bos van Saoû. Het bos is een beschermd natuurgebied, een Espace Naturel Sensible (ENS). Het doel van het departement is dan ook om dit bijzondere erfgoed te beschermen en voort te laten bestaan. Tegelijkertijd wil men de toegang voor het publiek verbeteren. Tijdens je bezoek of wandeling kun je éco-gardes tegenkomen. Medewerkers die aangesteld zijn door het departement en belast zijn met het onderhoud en het toezicht. Ze verstrekken informatie, beantwoordenvragen en zorgen voor je veiligheid.

De uitzonderlijke diversiteit van de natuur en de planten- en diersoorten is te danken aan de gesloten vorm van de syncline en de ligging van de hellingen. Het zijn de vele planten- en diersoorten die het bos zo speciaal en bijzonder maken. Het landschap van het bos  is zeer gevarieerd: bomen, heidevelden, gras,rots hellingen, wetland, kliffen en bochten.

Fietsen in het bos van Saoû

Rivier in het bos van Saoû

Een wirwar van paden, weggetjes en uitgezette routes maken het een walhalla voor dagjesmensen, wandelaars, mountainbikers of ruiters. Zij kunnen hier hun favoriete tijdverdrijf in alle veiligheid beoefenen. Bij het Office de Tourisme vind je « wandelroutes » (6 rondwandelingen voor elk niveau), mountainbikeroutes,een natuur-quiz voor kinderen vanaf 7 jaar en een oriëntatieparcours.

Voor ieders veiligheid is het in het hele bos verboden om vuur te maken of te barbecueën. (dit geldt ook voor de schuilhutten voor wandelaars). Buiten de toegangswegen is het niet toegestaan met gemotoriseerde voertuigen te rijden.

Wilt u meer weten over het bos dan is er het boek « La forêt de Saoû et l’auberge des Dauphins » (Franstalig).Dit boek is uitgegeven door de afdeling van het departement belast met het behoud van erfgoed en de afdeling voor beschermde natuurgebieden; Espaces Naturels Sensibles. Het is te koop bij het office de tourisme voor 24€.

INLICHTINGEN

Departement van de Drôme : http://www.ladrome.fr

Kantoor van de éco-gardes van het bos van Saoû : 04 75 76 00 09

 Interne voorschriften m.b.t. het bos van Saoû