Gepubliceerd op4 juli 2022

Dit unieke bezoekerscentrum midden in de natuur en cultuur erfgoed is open sinds zaterdag 2 juli 2022.

Auberge des Dauphins

©Rey

De voormalige Auberge des Dauphins is omgetoverd tot het bezoekerscentrum van het bos van Saoû. Deze bijzondere plek, gebouwd door Maurice Burrus tussen 1928 en 1930, heeft onder toezicht van het Département Drôme een uitgebreide renovatie ondergaan. De nieuwe bestemming uitleg geven over de omgeving en het bos en in ruimere zin milieu-educatie. Dit gebied van 2.355 hectare, met zijn grote ecologische rijkdom, trekt elk jaar bijna 120.000 bezoekers.


Het bos van Saoû, dat in 2003 door het departement werd aangekocht, maakt deel uit van het netwerk in de Drôme van Kwetsbare Natuurgebieden (Espace Naturel Sensible: ENS). Auberge des Dauphins is een uniek gebouw om dit natuurgebied onder de aandacht te brengen en te ontdekken. Als goede plek voor tentoonstellingen en culturele programma’s en ook als een omgeving voor ontspanning en ontmoetingen wil dit bezoekerscentrum emoties opwekken, aanzetten tot nadenken over het behoud van de biodiversiteit en een licht werpen op de oneindig complexe relatie tussen de mens en zijn omgeving.


Een combinatie van kennis: een multidisciplinaire plaats


Naast wetenschappelijk inzicht wil Auberge des Dauphins ook een plaats zijn voor interpretatie door kunstenaars en ontwerpers uit te nodigen om hun visie op het bos te delen via tijdelijke tentoonstellingen en ontmoetingen.
In 2022 zullen de werken van de fotografen Sophie Hatier en Guillaume Bonnel te zien zijn in de tijdelijke tentoonstellingsruimte. De twee kunstenaars nodigen het publiek uit om hun persoonlijke visie op het Saoû-massief te delen en, elk op hun eigen manier, na te denken over de relatie tussen de mens en zijn omgeving.


Meer informatie over het Forêt de Saoû”

De permanente tentoonstelling: ‘Geheimen van het bos’

Exposition auberge des Dauphins forêt de Saoû

©Rey

De Auberge des Dauphins is een goede toegangspoort tot het bos van Saoû en is de ideale plaats om het natuurgebied te ontdekken en antwoord te krijgen op de volgende vragen:
– Wat is een syncline?
Een synclinale bergtop is een uitzonderlijk geologisch fenomeen.
– Wat zijn de natuurlijke milieus in het bos?
In deze buitengewone en ongerepte omgeving zijn 9 leefmilieus vertegenwoordigd.
– Wat is de plaats van de mens in dit gebied?
Het bos van Saoû is een natuurlijke omgeving die door zijn bewoners is gevormd.
– Hoe wordt het bos beheerd?
Het bos van Saoû, eigendom van het departement Drôme, wordt beheerd als een Espace Naturel Sensible (ENS): Kwetsbaar Natuurgebied.
– Het doel?
Dit bijzondere erfgoed op duurzame wijze in stand houden en tegelijkertijd de openstelling en toegankelijkheid voor het publiek verbeteren.


De tentoonstelling wordt op de begane grond afgesloten met het rariteitenkabinet en het bureau van de “eco-boswachters”; een laatste stap voordat men op ontdekkingstocht gaat in het bos. De rondleiding zou niet compleet zijn zonder een hoofdstuk gewijd aan Maurice Burrus, de bedenker van de herberg. Een gereconstrueerde eetkamer, een audiotour en digitale informatie eren deze pionier van het groene toerisme.  


Ter aanvulling van de tentoonstellingen is er een cultureel en wetenschappelijk programma met regelmatige evenementen gedurende het hele seizoen (Fête de la Nature, Europese Open Monumentendagen, boswandelingen, workshops…), waarbij men zich ook richt op kinderen en gezinnen.
Openingstijden:
– Juli, augustus: dinsdag tot zondag van 11.00 tot 18.00 uur
– September: woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
– Oktober: woensdag, zaterdag, zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Prijzen :
– Vol tarief: €5
– Gereduceerd tarief : 4€
– Gratis: kinderen jonger dan 6 jaar. Gezinspakket (2 volwassenen, 2 kinderen): 15€ (+ 2€ per extra kind)